Om oss

Om Åforsteatern


Åforsteatern är en ideell förening i Åfors, Emmaboda kommun. Föreningens huvudsakliga mål är att spela teater och främja teaterintresset.

Det ska vara teater med mening och ett budskap där solidaritet, människors lika värde och rättvisa genomsyrar verksamheten. Vi ska sträva efter att hålla en hög konstnärlig kvalitet.


Årets bragd 2007.

Vinnare i kategorin Årets bragd på Emmabodadagen den 14 februari 2007 var Åforsteaterns uppsättning av "I skenet av en glasugn" med följande motivering.

"Åfors teaterprojekt har lyckas skapa något utöver det vardagliga. Att lyckas med att skildra ett samhälle och en historia på det sätt som dessa fantastiska skådespelare har gjort är inte alla förunnade. Att det sedan bland annat beror på Susanne Gustavssons ilska på ett fackmöte kan vi förstå, vi som har sett teatern.

Susannes sanna ilska visar hon på ett proffsigt sätt i sitt utspel i handlingen. Ilska över att ingen var beredd att köpa Orrefors Kosta Boda när det var nedläggningshotat 2005.

På detta möte fanns också Roland Janson som tillsammans med Dan Nerenius har varit med och plockat fram dessa människors fantastiskaförmåga.

Alla roller har ett stycke för sig själv. Det är en teater som gav och tog. Ena stunden gav den uttryck till ett härligt skratt, ett skratt som i lika snabb takt blev till fullt allvar. En känslomässig sann historia från lång tid tillbaka som dock kan kännas igen i dagens samhälle. Vi som såg den fick även till oss en bit av vår hemkommuns historia. Vi hälsar Teaterfolket lycka till med nya uppsättningar."